maanantai 9. heinäkuuta 2018

Asunto takaisin varallisuuteen

Kuten aikaisemmin kerroinkin, tehtiin asuntoomme suhteellisen kallis remontti ja tästä syystä poistin asunnon varallisuustaulukoista. Velkaa tuli lisää ja asunnon todellinen arvo oli mysteeri,vaikka suuntaa antavan arvion saimmekin välittäjä-tuttavalta helmikuussa.

Nyt asunto on kuitenkin arvioitettu uudestaan ja tällä kertaa jopa kahden eri välittäjän toimesta. Välittäjä nro 1 : 214000euroa
Välittäjä nro 2 : 219000euroa
Tästä saamme hienosti keskiarvoksi 216 500 euroa, joka siis jatkossa asunnon arvo laskelmissani kunnes toisin todistetaan. Lainaa asunnosta on tällä hetkellä 167 155 euroa. Joten kyllä, kiinteistön velaton osuus on 48845 euroa. Nämä summat on tosin vain puoliksi minun, joten varallisuuteen laitan vain puolet tuosta velattomasta summasta.

Mietin pitkään lisäänkö asuntoa varallisuuteen ollenkaan, mutta päädyin kuitenkin ottamaan sen laskelmiin. Siirtyyhän joka kuukausi pieni pala asuntoa minun nimiini ja vajaan 20 vuoden päästä pitäisi olla kokonaan minun. Lainanlyhennystä en laske säästöprosenttiin/sijoituksiin, merkkaan vain velattoman osuuden varallisuuteeni. Asunto on ainakin minun kohdallani äärimmäisen epälikvidi, mutta toivottavasti sitä ei siinä merkityksessä koskaan edes tarvitse käyttää.

Asunnon välittäjistä voin sen verran sanoa, ettei asunnon arvioinnit paljon innosta, kun erehtyy puhelimessa sanomaan ettei ole myymässä vaan on kiinnostunut pelkästä arvosta. Yksi välittäjä tarjoutui antamaan jopa arvion puhelimitse, mutta jouduin kieltäytymään tästä kunniasta. Vinkkinä voin sanoa myös sen, että jos haluatte arvion kirjallisena esim. uutta takausta varten niin tuo paperin pala maksaa ainakin Pirkanmaalla 200-500 euroa. Itse onnistuin remonttilainaa hakiessani vakuuttamaan pankin väen ilman tätä paperia.

Mitä mieltä olette, kuuluuko asunto laskea varallisuuteen ja voiko kuukausittain merkata varallisuuden kasvaneen lyhennyksen verran?
Mitä muuta voi laskea varallisuudeksi tai kannattaako muuta edes laskea?

5 kommenttia:

 1. Itse lasken varallisuudeksi vain tuottavat erät kuten osakkeet, säästötilin käteinen ja sijoitusasunnot. Omasta asunnosta huomioin vain velan (mikä vetää nettovarallisuuteni ihanasti miinukselle) ja lainalyhennys on pelkkä kuukausittainen asumisen kulu. Koen tämän järkeväksi koska omasta kämpästä (ja esim. autosta) on pelkkiä kuluja. Vasta jos onnistun myymään asunnon suuremmalla summalla kuin velkaa on jäljellä kirjaan tämän erotuksen varallisuudeksi. Mutta ymmärrän hyvin myös perustelut miksi toiset laskevat oman asunnon varallisuudeksi.

  VastaaPoista
 2. Asunto on suomalaisten tyypillisin ja usein ainut varallisuus. Arvo miinus lainat on juuri oikea tapa laskea todellinen arvo. Se on sitten eri asia, että kannattaako ajatella, että oma varallisuus on tasan se mitä välittäjät sanovat.

  Kysmys onkin ehkä: kumpi motivoi enemmän, se että tietää omistavansa enemmän vai se että ei ajattele todellista varallisuuden määräänsä? Virallisesti asunto on kumminkin varallisuutta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos molemmille kommenteista. Asunnon arvohan perustuu täysin arvioon, joka noudattelee kyseisen alueen toteutuneita asuntokauppoja ja arvioijan omia mieltymyksiä.
  Se, että päätin laskea asunnon varallisuuteen motivoi ainakin itseäni, joka kuukautista varallisuuden kasvua parempaa asiaa ei olekaan. Ja kuten mainitsin, en laske lainanlyhennystä missään muodossa säästöprosenttiin. Joten en pysty huijaamaan itseäni paremmilla säästöprosenteilla.

  VastaaPoista
 4. ite lasken varallisuuteen arvopaperit, mutta vähennän niistä asuntolainan enkä laske asunnolle arvoa. Tämä siksi että pidän vanhaa sukutilaani mitä en "voi" myydä mutta laina pitää maksaa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tapa tuokin, varallisuus tavallaan huomattavasti pienempi, koska olet velkaa asiasta jonka arvo on papereissasi nolla.

   Poista